Ulleres de pasta de full

Avui us proposo fer ulleres de pasta de full, tot un clàssic de la brioixeria de pasta fullada, amb dos nivells de dificultat a escollir: un de molt i molt fàcil i una altra una mica més elaborat. La diferència entre les dues opcions? Doncs comprar al pasta de full feta o fer-la tu mateixa. La veritat és que es pot trobar base de pasta fullada feta prou bona, i el resultat és que les pastes, tot i no ser el mateix que una pasta fullada feta a casa (si la saps fer bé!), segueixen sent més bons que les safates de ulleres ja fetes que pots trobar a qualsevol supermercat.

RECEPTA DE LA PREPARACIÓ BÀSICA DE PASTA FULLADA

Si teniu temps i ganes de provar de fer la pasta fullada vosaltres mateixes, us porto a continuació la recepta que en Xavier Barriga explica al seu llibre “Brioixeria – Feta a casa i amb el gust de sempre”:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 10 g de sal
  • 250-275 ml d’aigua
  • 375 g de mantega per fer els plecs

Cal que pasteu la farina, la sal i l’aigua fins a tenir una pasta suau i fina. Estireu la pasta en una safata enfarinada (per evitar que s’enganxi) i aneu-la estenent i aplanant amb un corró. S’ha de deixar reposar després durant 1 hora a la nevera, coberta amb paper de plàstic transparent o amb un drap de cuina (això serveix per evitar que la pasta faci crosta).

Amb la mantega, la treieu de la nevera i formeu una làmina (posant-la entre dos trossos de paper de forn i aplanant amb el corró) que ha de tenir una mida de més o menys la meitat de la mida que tenia la pasta del pas anterior, i torneu a posar la làmina a la nevera.

Ara venen els passos del procés que més temps requereixen: els plecs.

Treieu la pasta de la nevera un cop hagi reposat el temps indicat i estireu-la sobre una superfície una mica enfarinada. Al damunt de la pasta hi heu de posar la làmina de mantega, centrada al mig de la pasta. Recordeu que la mida d’aquesta làmina de mantega és més o menys la meitat de les dimensions de la pasta, de manera que podreu doblegar els extrems de la pasta no coberts per la làmina de mantega plegant-los cap a sobre d’aquesta làmina fins a deixar-la coberta del tot.

El següent pas és estirar la pasta que ja té la mantega incorporada dins el plec fins a obtenir un rectangle d’uns 40cm x 20cm. Imagineu que dividiu la base en 3 parts iguals d’uns 13cm, aquestes línies imaginàries seran les marques per a fer el plecs plecs: doblegueu la part esquerra sobre la part del mig i tot seguit la part de la dreta a sobre de les altres dues. El resultat hauria de ser un rectangle d’uns 13cm x 20cm (és a dir, 1 terç del primer rectangle aproximadament, però que porta les 3 parts / plecs un a sobre de l’altre plegats). Tapeu-lo amb paper de plàstic transparent i poseu-lo 30 minuts a la nevera a reposar.

Un cop reposat, treieu el tros de pasta de la nevera, gireu-lo del revés i torneu a estirar-lo amb el corró per a obtenir de nou un altre rectangle de 40cm x 20cm, i repetiu el procés de plecs i repòs a la nevera que hem explicat. En total ho heu de fer el mateix procés 5 vegades (ja veieu doncs que com a mínim tardareu 2h i mitja, ja que no hi ha manera d’estalviar-vos els 30min de repòs  per 5 vegades més el que tardeu a fer els plecs). Compte, que el temps de repòs a la nevera després de fer el 5è plec ha de ser de com a mínim 1h, tot i que l’hi podeu deixar fins i tot fins a l’endemà.

PREPARACIÓ DE LES ULLERES DE PASTA DE FULL

Ara que ja heu passat 4 hores preparant la base de pasta fullada, o bé 15 minuts anant al super a comprar-la preparada (que és el que vaig fer jo en aquestes ulleres en concret, que el temps és or a vegades!), ja podeu començar a preparar les ulleres! Les quantitats indicades per a la preparació de la pasta fullada us serviran per a fer aproximadament 15 ulleres.

En primer lloc, escampeu sucre en gra a la superfície de treball i a sobre la pasta. Esitreu-la amb el corró fins a obtenir una làmina de mig centímetre d’alçada com a molt. Per donar la forma a les ulleres, dividiu mentalment la làmina de pasta per la meitat, i a cada cantó d’aquesta línia divisòria feu tres plecs a la pasta, del costat cap al centre, i després dobleu una part sobre l’altra per la meitat, de manera que els 3 plecs d’un cantó quedin sobre els 3 plecs de l’altra. Si mireu el resultat, tindreu un rotlle llarg com si fos un fuet, que vist desde la punta ja té forma d’ullera. L’heu de deixar reposar 1 hora a la nevera i després ja podreu començar a tallar en peces de mig centimetre de gruix: les ulleres llestas per anar al forn!

Escalfeu el forn a 180 Cº, quan arribi a la temperatura indicada poseu les peces a la safata amb paper vegetal sulfuritzat (el típic “paper de forn”) i coeu-les uns 20 minuts. Aneu en compte de deixar prou separació entre les ulleres, perquè en coures, s’inflen i es podrien arribar a tocar i quedar enganxades entre elles. Un cop passats els 20 minuts, amb una pala gireu-les per a que la cocció sigui més uniforme a banda i banda, i deixeu-les 5 minuts més al forn. Retireu la safata del forn, deixeu-les refredar, i llestes per menjar!

Si voleu donar una mica més de varietat a la presentació, podeu optar per banyar amb xocolata les ulleres, que hi combina d’allò més bé! Espereu a que estiguin fredes per a fer el bany de xocolata. El podeu fer a la ullera sencera o bé només a la meitat, que és el que vam fer nosaltres en aquest cas.

El bany de xocolata també és un bon truc per “tapar” defectes de les ulleres que no us han quedat del tot simètriques i són més desiguals de forma. Això si, tan si queden maques com si no, lo important és que quedin bones!

Animeu-vos a provar de fer-les i compartir amb nosaltres els resultats, que els penjarem al bloc! Envieu-nos les fotos de les vostres ulleres de pasta de full a somfarinaisucre@gmail.com i expliqueu-nos la vostra experiència al fer-les!

BON PROFIT!

Advertisements

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s